joi, 5 iulie 2012

Marian Dusan - Lasati investitorii sa vina in Romania, nu-i goniti!

Credeti ca nu veti fi afectat?

In ultima perioada mediul politic din Romania a fost luat cu asalt de noua coaliţie majoritara in parlament USL. Câştigarea majoritatii in parlament a fost un exercitiu normal si democratic, insa nu si continuarea. Atunci cand o majoritate (chiar si legitima) aflata la putere  incepe sa atace institutiile statului, incepe sa impinga la extrem si sa incalce legile in vigoare, rezultatul invariabil va fi o scadere economica ce va merge mana in mana cu o izolare pe plan extern.

Din pacate avem un astfel de exemplu chiar in zilele noastre si chiar langa noi: premierul Ungar Viktor Orban. In urma cu doi ani acesta a preluat puterea promitand sfarsitul crizei si sfarsitul austeritatii. Criza internationala ajunsese si in Ungaria iar populatia si firmele se confruntau cu o problema serioasa: economia crescuse pe credit, in principal in Franci Elvetieni. Incepand din 2008, acesta s-a intarit semnificativ iar ratele in Ungaria au crescut simtitor. Din pacate, mai ales in perioade tulburi discursul nationalist prinde la mase iar multi oameni spera naiv in solutii miraculoase. Pentru a-si onora cat de cat promisiunile facute, Viktor Orban a nationalizat fondurile de pensii, sau cu alte cuvinte a luat cu forta banii depusi pentru pensionare. Pe plan international decizia a fost vazuta extrem de prost iar consecintele nu au intarziat: principalele grupuri financiare fie si-au facut exit-ul din Ungaria fie au redus dramatic expunerea iar pe plan politic, de la un lider local Ungaria a devenit paria Europei.

Cat timp banii de pensii au putut fi aruncati in stanga si in dreapta, economia a parut ca isi revine, insa evident mirajul s-a terminat rapid, iar cresterea economica s-a dovedit a fi nesustenabila. Acum, Ungaria are una din cele mai mari rate a somajului din Europa, este complet dependenta de FMI pentru a-si asigura cheltuielile curente, TVA-ul este cel mai mare de pe continent (27%) iar nivelul de trai si economia in cadere libera.

Revenind in Romania: Masurile actualei coalitii majoritare se apropie foarte mult de masurile luate de Victor Orban in Ungaria. Un foarte puternic semnal negativ pentru straini a fost declararea insolventei Hidroelectricii, miscare ce a afectat puternic bancile din Romania, toate cu capital strain. Ce mesaj crederi ca se va raspandi in cercurile financiare inalte ? acela ca in Romania exista un climat investitional fair-play si ca aici avem parte de un climat pro-business? Sau acela ca actuala putere schimba regulile jocului chiar in timpul jocului?

Mai mult, nerespectarea regulilor jocului va trimite un semnal foarte negativ si pe plan politic. Romania are in prezent calificativ investitional (investment grade) de la doua din cele trei  mari agentii internationale. Saptamana trecuta una din ele a avertizat deja Romania schimband perspectiva de la stabila la negativa. Cu alte cuvinte: „aveti grija ca nu mergeti in directia cea buna”.

Pentru mediul financiar si de business clasificarea investment grade pe care Romania inca o mai are este o mare realizare: desi exista mai multe categorii, aceasta (investment grade) este cea mai importanta pentru o economie emergenta: este diferenta dintre „veniti aici” si „stati deoparte”.

Desi a declarat ca este un guvern pro-business, pana acum USL s-a dovedit a fi exact invers.

Din pacate pentru Romania legile economiei sunt aceleasi si nu pot fi pacalite. Daca actuala putere va continua pe drumul actual, fara doar si poate Romania se va izola atat pe plan politic cat si pe plan economic. In conditiile in care cresterea economica a Romaniei depinde de fondurile Europene si de investitiile directe in economie (tot externe) este cat se poate de logic ca ambele surse de finantare se vor diminua sau ca in cazul Ungariei se vor opri de tot. Efectul nu va putea fi decat unul singur: scadere economica si a nivelului de trai, presiune din ce in ce mai mare pe mediul privat prin cresteri de taxe si tensiune sociala in crestere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu