joi, 14 iunie 2012

Marian DUSAN: Nu intrati intr-o panica de 5 lei

 

Ati paria la casinou cu banii dvs din salariu? Sunt convins ca raspunsul este nu, pentru ca majoritatea dintre noi avem simtul raspunderii. Din pacate insa cand este vorba de o problema de interes national toata lumea se infierbanta cu cele mai negre si pesimiste scenarii: Grecia va iesi din zona Euro ceea ce va duce la prabusirea leului pana la 5 unitati pentru un Euro.

Nu contest realitatile crizei, insa cine isi pune problema in acest fel ignora cateva elemente esentiale pe care le voi mentiona:

Deocamdata, dobanda de referinta (dobanda Bancii Centrale) pentru Leu este de 5.25%, in timp ce dobanda pentru Euro este de 1%.  In ultima perioada tocmai din cauza recesiunii din Europa presiunile sunt foarte mare ca Banca Centrala Europeana sa scada dobanda sub 1% marind astfel diferentialul dintre cele doua monede. In 2010 si chiar o parte din 2011, leul a avut parte si de perioade insemnate de apreciere: motivul a fost exact diferentialul de dobanda. Este drept, atunci dobanda leului era peste 6%, dupa care au urmat o serie de reduceri ale dobanzii din partea BNR. Multi nu stiu insa ca tinta propusa era de 5%. Tocmai din cauza riscului valutar acest prag nu a fost atins, nivelul de 5.25% fiind pastrat. In timp, probabilitatea este foare mare ca dobanda la Euro sa scada, in timp ce pe leu ea nu va mai fi redusa.

Se vorbeste despre falimentul Greciei ca un eveniment de o amploare inimaginabila ce nu poate fi oprit sau evitat. Stiti ca Grecia deja a dat faliment? Suna ciudat, insa aproape 30% din datoria Grecilor deja a fost restructurata in primavara acestui an. De ce nu s-a intamplat nimic catastrofal pe piete?  Motivul pentru care s-a trecut usor peste acel eveniment a fost ca Banca Centrala Europeana implementase un program de stimulare monetara cumparand obligatiuni Grecesti (si Spaniole si Italiene) si in plus a oferit lichiditate bancilor sub forma de imprumuturi pe termen lung. Deocamdata oficialii Europeni spun ca momentan nu sunt planificate noi astfel de programe, insa optiunea este „pe masa” putand fi folosita din nou oricand.

Un factor foarte important pentru evolutia unei monede este si inflatia din tara respectiva. In trecut, inflatia in Romania era de peste 5-6%. Acum prognozele oficiale vizeaza un nivel al inflatiei de aproximativ 3%, ceea ce este foarte aproape de inflatia pe Euro. Din acest punct de vedere monedele sunt echilibrate.

Un alt factor care trebuie luat in calcul este chiar Banca Nationala a Romaniei care face in acest moment o echilibristica dificila: daca urmareste relansarea economica atunci reduce dobanda de referinta si incurajeaza creditarea, insa creste inflatia si sare cursul. Daca BNR urmareste cursul atunci creste dobanzile ceea ce apreciaza leul, insa incetineste economia prin dobanzi ridicate. Cred ca pana acum atentia a fost doar asupra efectelor negative: aprecierea cursului. In ultima sedinta de politica monetara Guvernatorul Mugur Isarescu a mentionat ca urmatoarea tinta este mecanismul de transmisie, adica scaderea dobanzilor si la bancile comerciale. Consider ca daca deprecierea leului risca sa fie prea puternica, dobanzile ar putea creste revenind la nivelele din iarna, fapt ce ar putea aprecia moneda nationala.

Si ultimul factor, dar nu cel mai putin important: Guvernul Romaniei. Cand Victor Ponta a devenit prim-ministru acesta a venit cu promisiuni electorale ce au dus cu gandul la o posibila relaxare fiscala peste masuri. Realitatea a fost insa alta: majorarea salariala a fost doar de 8%, care de altfel a fost aprobata de FMI si nu este o majorare foarte mare a deficitului. A doua repriza de crestere va fi doar in limita posibilitatilor si va depinde de evolutia economiei. Pana acum, in ciuda temerilor noul guvern s-a incadrat foarte bine in tintele agreate cu FMI si Uniunea Europeana, asa ca semnalul transmis investitorilor este in continuare unul de stabilitate.

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu